📚

All Subjects

 > 

🇺🇸 

Apush

 > 

🌽

Unit 1

1.9 MC Answers and Review

5 min readdecember 18, 2021


AP US History 🇺🇸

Bookmarked 13.1k • 457 resources
See Units

Answers and Review for Multiple Choice Practice on Early Contact with The New World

STOP ⛔ Before you look at the answers, make sure you gave this practice quiz a try so you can assess your understanding of the concepts covered in Unit 1. Click here for the practice questions: AP US History Unit 1 Multiple Choice Questions.
https://cdn.pixabay.com/photo/2015/04/10/13/05/abraham-lincoln-716182_1280.jpg

Resources:

Image courtesy of Pixabay

Facts about the test: The AP US History exam has 55 multiple choice questions and you will be given 55 minutes to complete the section. That means it should take you around 1 minute per question.
The following questions were not written by College Board and, although they cover information outlined in the AP US History Course and Exam Description, the formatting on the exam may be different.

1. All of the following are considered New England tribes except for...

A. Wampanoags
B. Narrangansetts
C. Cherokee
D. Pequots
Answer: The Cherokee were in the Southeastern part of North America.
📄 Study AP US History, Unit 1.2: Native American Societies Before European Contact

Resources:

2. Irrigation systems developed by Native Americans could be widely found in the....

A. Pacific Coast
B. Northeast
C. Southeast
D. Southwest
Answer: Most of the Pueblo people in the Southwest developed irrigation because the climate was arid. Tribes such as the Hohokams, Mogollons, and Anasazis managed scarce water successfully allowing them to build large villages.
📄 Study AP US History, Unit 1.2: Native American Societies Before European Contact

Resources:

3. Prior to 1607, most European people were...

A. peasants
B. nobility
C. clergy
D. factory workers
Answer: Most Europeans were farmworkers living in small villages. Many were malnourished and the new crops from the Columbian exchange will benefit them greatly.
📄 Study AP US History, Unit 1.5: Labor, Slavery, and Caste in the Spanish Colonial System

Resources:

4. What was the artistic and cultural awakening during the 14th and 15th century known as?

A. Great Awakening
B. Renaissance
C. Industrial Revolution
D. Gilded Age
Answer: The period was the renaissance, featuring artists like Michelangelo and da Vinci. The renaissance coincides with the economic revolution that spread from Italy to other countries and prompted further exploration.
📄 Study AP US History, Unit 1.3: European Exploration in the New World

Resources:

5. What individual is given credit for launching the Protestant Reformations in Europe?

A. John Calvin
B. Martin Luther
C. John Huss
D. Ulrich Zwingli
Answer: Martin Luther sparked the challenges of the Catholic Church when he posted his 95 Theses. John Cavlin also protested against the Catholic church and will be credited with the spread of Calvinism.
📄 Study AP US History, Unit 1.3: European Exploration in the New World

Resources:

6. What was responsible for the most deaths among Native American people prior to 1607?

A. warfare
B. natural disasters
C. starvation
D. disease
Answer: Although violence and warfare as seen with Pizarro and Cortes killed thousands of Natives, Smallpox and Measles killed most of the Natives. 
📄 Study AP US History, Unit 1.4: Columbian Exchange, Spanish Exploration, and Conquest

Resources:

7. As a result of their conquests, conquistadors from Spain often received......from the crown.

A. missionaries
B. indentured servants
C. encomiendas
D. salvation
Answer: Conquistadors received large land grants known as encomiendas for their successful explorations. The encomiendas would even grow more valuable as gold and silver were discovered on many of these lands.
📄 Study AP US History, Unit 1.5: Labor, Slavery, and Caste in the Spanish Colonial System

Resources:

8. What social system developed as a result of the intermixing of races resulting from trans-Atlantic exploration?

A. caste system
B. class system
C. encomienda system
D. columbian exchange
Answer: The caste system developed featuring numerous and complex racial categories. As a result, groups such as mestizos (Spanish and Indian) and mulattos (Spanish and African) would begin to develop.
📄 Study AP US History, Unit 1.5: Labor, Slavery, and Caste in the Spanish Colonial System

Resources:

9. All of the following illnesses travel from the Old World to the New World except...

A. Yellow fever
B. Smallpox
C. Measles
D. Syphilis
Answer: Although Measles, Smallpox and yellow fever decimated about 90% of the native tribes; Syphilis was the only one as Columbus' sailors carried the strain back to Europe with them.
📄 Study AP US History, Unit 1.4: Columbian Exchange, Spanish Exploration, and Conquest

Resources:

10. Prior to 1588, the wealthiest nation in Europe was...

A. Portugal
B. England
C. France
D. Spain
Answer: The gold and silver from Peru and Mexico made Spain the wealthiest nation in Europe. Around 1588, Spain will launch a disastrous attack on England and lost much of its wealth and power.
📄 Study AP US History, Unit 1.4: Columbian Exchange, Spanish Exploration, and Conquest

Resources:

11. What was the economic system calling for a favorable balance of trade based upon a limited supply of gold and silver?

A. the barter system
B. feudalism
C. capitalism
D. mercantilism
Answer: Mercantilism developed in Europe as manufacturing and trade began to rise stimulating the exploration for resources. Mercantilism will be one of the key reasons European countries are exploring new lands and acquiring more resources.

Resources:

12. As Portugal began to develop sugar plantations in Brazil, the planters initially used ... as their labor source.

A. indentured servants
B. African Slaves
C. Indigenous peoples
D. debtors
Answer: Portugal used indigenous labor until a smallpox epidemic decimated the native population. Following that, Portugal will rely on the trans-Atlantic trade for slaves to supply their labor forces.
📄 Study AP US History, Unit 1.5: Labor, Slavery, and Caste in the Spanish Colonial System

Resources:

13. What was one of England's first colonies that mysteriously disappeared in the late 16th century?

A. Roanoke
B. Jamestown
C. St. Augustine
D. Quebec
Answer: Roanoke, also known as the "lost colony" was founded by Walter Raleigh but mysteriously vanished.
📄 Study AP US History, Unit 1.3: European Exploration in the New World

Resources:

14. What were the organizations developed by English merchants to offset the costs of exploration?

A. trusts
B. joint-stock companies
C. plantations
D. encomiendas
Answer: Roanoke, also known as the "lost colony" was founded by Walter Raleigh but mysteriously vanished.

Resources:

15. Which of the following goods in the Columbian Exchange benefited the people of Eurasia?

A. potatoes
B. rice
C. wheat
D. horses 
Answer: Roanoke, also known as the "lost colony" was founded by Walter Raleigh but mysteriously vanished.
📄 Study AP US History, Unit 1.4: Columbian Exchange, Spanish Exploration, and Conquest

What can we help you do now?

Resources:

Was this guide helpful?

Fiveable logo
Join Fiveable for free
Create a free account to bookmark content and compete in trivia
Hours Logo
Studying with Hours = the ultimate focus mode
Start a free study session
Browse Study Guides By Unit
📆Big Reviews: Finals & Exam Prep
📑Document Based Questions (DBQ)
✍️Exam Skills (MC, SAQ, LEQ, DBQ)
📝Long Essay Questions (LEQ)
🧐Multiple Choice Questions (MCQ)
📋Short Answer Questions (SAQ)
🚀Thematic Guides
🌽Unit 1: Early Contact with the New World (1491-1607)
🦃Unit 2: Colonization of North America (1607-1754)
🔫Unit 3: Conflict and American Independence (1754-1800)
🐎Unit 4: Beginnings of Modern American Democracy (1800-1848)
💣Unit 5: Toward the Civil War and Reconstruction (1844-1877)
🚂Unit 6: The Industrial Revolution (1865-1898)
🌎Unit 7: The Early 20th Century (1890-1945)
🥶Unit 8: The Postwar Period and Cold War (1945-1980)
📲Unit 9: Entering into the 21st Century (1980-Present)
FREE APUSH Survival Pack + Cram Chart PDF
Sign up now for instant access to 2 amazing downloads to help you get a 5